İnsanoğlu geçmişten günümüze bitkisel yollar aracılığıyla insan vücudunda meydana gelen bazı hastalıklara veya problemlere çözüm aramaya çalışmıştır. Doğanın insana sağladığı güzelliklerden biri olan, uzun yıllardır ilaç ve kozmetik sektöründe vazgeçilmez bir bitki olarak bilinen Papatya’nın etkileri göz ardı edilemeyecek kadar fazladır.
Sadece güzel kokusu ve görüntüsünün yanı sıra insan sağlığı üzerinde de etkileri bulunmaktadır. Günümüzde bu etkilerden yararlanabilmek için Papatya’yı çeşitli yollarla kullanıyoruz.
Papatya özleri, oldukça uzun süredir cilt rahatsızlıkları için bir halk ilacı olarak kullanılmaktadır. Mikroplara karşı gösterdiği antibakteriyel etki ve yara iyileştirici özelliği sayesinde yeri doldurulamaz bir bitki haline gelmiştir. (10)
Özellikle Papatya’nın çiçeğinden elde edilen “Papatya Yağı nedir, faydaları nelerdir?” sorularıyla günlük hayatta sıkça karşılaşıyoruz. Eğer bu sorunun cevabını merak ediyorsanız, bu yazımızda cevabını birlikte vereceğiz.
Papatya Yağı Nedir?
Papatya Yağı, bitkinin çiçeklerinin sıkılmasının ardından özünün çıkarılmasıyla elde edilen bitkisel bir yağdır. Türkiye’nin her yerinde kolaylıkla yetiştirilmesinden dolayı sıklıkla kullanılan bu yağ, benzer etkilere sahip iki farklı papatya türünden elde edilmektedir.
Bunlar Alman Papatyası (Matricaria recutita) ve Roma Papatyası (Chamaemelum nobile) olarak bilinen türlerdir. Her iki tür de sakinleştirici ve cilt yenileştirici etkiye sahiptir. (1,10)
Papatya Yağı, geleneksel İran tıbbında papatya özünün kaynatılmasıyla elde edilmiştir. İran’da sıklıkla migren ağrısının giderilmesi amacıyla kullanılmıştır ve günümüzde kullanımına devam edilmektedir. (9)
Nasıl üretildiğini öğrendiğimize göre şimdi bu yağın faydalarından daha detaylı bir şekilde bahsedebiliriz.
Papatya Yağı’nın Faydaları Nelerdir?
Papatya Yağı, yoğun ve güzel bir kokusunun bulunmasının yanı sıra içerisinde birçok yararlı vitamin ve mineral bulunduruyor. Oldukça şifalı olan bu yağın insan sağlığına çokca faydası bulunmaktadır. Bu faydaları maddeler halinde ele alalım.
? Okuma Tavsiyesi: Arnika Bitkisi Nedir? Faydaları Nelerdir?
Aromaterapi masajlarında kullanılır
Anksiyete yönetimi ve insanlarda oluşan kaygının giderilmesi amacıyla yapılan aromaterapi masajlarında kullanılır. Hastaları oldukça rahatlatan bir kokuya sahip olan Papatya Yağı, aromaterapi masajlarında sıklıkla kullanılan bir yağdır. (3)
Doğal ağrı kesici olarak bilinir
Doğal etkilere sahip migren tipi baş ağrılarında ağrı kesici olarak kullanılmaktadır. Baş ağrısı yaşadığınızda Papatya Yağı eşliğinde alın bölgenize yapacağınız dairesel masaj hareketleriyle ağrınızı azaltabilirsiniz. Bu sayede ilaç kullanmadan ağrınızın hafiflemesini sağlayabilirsiniz. (3, 5, 9)
Egzama ve mantar gibi hastalıkların tedavisine yardımcı olur
Alman Papatyası dediğimiz papatya türü antimikrobiyal özelliğe sahiptir. Yapılan çalışmalar sonucunda belirli bakteri ve mantar türlerine karşı etkili olduğu görülmüştür. Bu problemleri yaşıyorsanız kullanacağınız Papatya Yağı, sorunlarınızın giderilmesine destek olacaktır. (4)
Yanık tedavisinde kullanılır
Dünya Savaşı sırasında yaralı askerleri tedavi etmek için kullanılmıştır. Yanıkları olan ve yaralı askerlerin tedavisinde Papatya Yağı gibi uçucu yağlar kullanılmıştır. (5)
? Okuma Tavsiyesi: Argan Yağının Saça Faydaları! Nasıl Kullanılır?
Bebeklerde pişik tedavisinde kullanılır
Yara iyi edici özelliğiyle bilinen Papatya Yağı, antihistaminik (histaminin rahatsızlığını engelleyen maddeler) etkisi sayesinde yıllardır bebeklerde pişik tedavisinde kullanılmıştır. (5)
Mide bulantısının giderilmesine yardımcı olur
Ağrı kesici denildiğinde ilk akla gelen bitkisel yöntemdir. Yapılan araştırmalar sonucunda şiddetli mide bulantısını hafifletme de zencefille birlikte kullanımının etkili olduğu görülmüştür. (9)
Tüm bunların dışında Papatya Yağı, düzenli kullanıldığı takdirde saç gelişimine de oldukça katkı sağlamaktadır.
Peki özellikle saç bakım ürünlerinin içerisinde sıklıkla karşımıza çıkan Papatya özü nedir? Şimdi bu sorunun cevabını verelim.
Papatya Özü Nedir?
Sahip olduğu etkiler sayesinde Eski Mısırlılar tarafından şifalı bir bitki olarak kabul edilen Papatya özü, günümüzde saç bakım ürünlerinin yapımında sıklıkla kullanılmaktadır. Aynı zamanda binlerce yıldır bitkisel ilaçlarda kullanılmaktadır. Bunun en büyük sebeplerinden biri içerisinde bulunan antienflamatuar ve antiseptik özelliklere sahip olmasıdır. Cilt döküntüleri çıban, akne gibi yaraları iyi edici özelliği bilinen Papatya özünün saça faydaları da oldukça fazladır. Şimdi bu faydaları başlıklar halinde ele alalım. (11)
Papatya Özünün Saça Faydaları Nelerdir?
Saçlarımızın sağlıklı ve canlı görünmesi bizler için oldukça önemlidir. Saç bakımı konusunda Papatya özü oldukça önemli bir yere sahiptir. Bunun sebebi de saç dipleri ve telleri için mükemmel bir besleyici olmasıdır. Gelin Papatya özünün saça faydalarını daha detaylı bir şekilde ele alalım.
Yıpranmış saç tellerini onarmaya yardımcıdır
İçerisinde bulunan biyolojik olarak aktif bileşenler sayesinde hem saç derisini hem de saç tellerindeki hasarı onarmaya yardımcı olur. (6)
Saç uzamasını hızlandırır
Bileşenleri ve iyileştirici özelliği sayesinde saç uzamasını hızlandırır. Zarar görmüş saç tellerini onararak saçların gürleşmesine yardımcı olur. (7,8)
Saç ve cilt derisini yatıştırır
İnflamasyon azaltıcı etkisi sayesinde saç derisini ve tellerini yatıştırır. Saç derisinde meydana gelen yaraları ve kızarıklıkları hafifletir. (8)
İltihap ve kaşıntı önleyicidir
Antioksidan özelliği sayesinde iltihap oluşumunu azaltmaya yardımcı olur. Saç diplerinde oluşan kaşıntının hafiflemesini sağlar. Sakinleştirici etkiye sahiptir. (8)
Tüm bu anlattıklarımızın dışında Papatya özünün halk arasında regl ve regl öncesi dönemde yaşanan sancı ve ağrıların giderilmesine destek olduğu, gaz ve şişkinlik sorunlarını hafiflettiği söyleniyor.
Artık Papatya Özü ve Yağı hakkında daha detaylı bilgilere sahipsiniz. Yazımızı bitirmeden önemli birkaç noktaya daha değinmek istiyoruz. Papatya Özü kullanmadan önce, herhangi bir alerjik reaksiyon oluşmaması adına doktorunuza danışmanızı öneririz. Aynı zamanda Papatya Özü’nün içilmesi de olumsuz sonuçlar doğurabileceğinden tavsiye edilmemektedir. Kullanım sırasında beklenmedik bir sorunla karşılaşırsanız kullanmayı bırakmanız ve uzman bir doktora danışmanız gerekmektedir.
Kaynakça:
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30000867/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29280987/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31859096/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16628544/