Saç bakımının vazgeçilmez bileşenlerinden biri olan keratin, saçın sağlığı ve güzelliği için önemli bir rol oynar. Peki, keratin nedir ve saçı nasıl etkiler? hiç düşündünüz mü? Bu konuda detaylı bilgi almak için içeriğimizi inceleyebilirsiniz. Böylelikle keratin bakımının nasıl yapıldığı ve ne olduğu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Hepinize iyi günler ve keyifli okumalar dileriz.
Keratin Nedir?
Saçlar vücudumuzun diğer organları gibi canlıdır. Büyür, dökülür ve ölürler. Bu süreci ne kadar uzatırsanız saçlarınız daha parlak ve sağlıklı olacaktır. Keratin nedir denildiğinde saç tellerinde yer alan bir tür proteindir. Bu proteinin 18 aminoasitten oluşması saçlar için yoğun bakım yapılması gerektiğini de ortaya koyar.
Saçlar kadar tırnaklar için de keratin son derece önemlidir. Saçlarınızı canlandırmak, güçlü ve esnek olmasını sağlamak için desteklenmesi gerekir. Bunu sağlayacak ise yediğiniz besinler dışında keratin saç bakımı gibi yöntemlerdir. Keratin yüklemesi ile saçlarınızı arzuladığınız görünüme kavuşturursunuz. Saç dökülmesi ve saç sağlığı ile ilgili birçok sorununuz varsa keratin botox da buna çare olacaktır.
Keratin Ne İşe Yarar?
İnsan vücudu vitamin ve mineral dengesini sağladığında görünüm olarak da daha iyi görünür. Saç bakımı, tırnak bakımı gibi rutinlere geçmeden önce yapmanız gereken yediklerinize ve içtiklerinize dikkat etmektir. Vücudunuza dışarıdan aldığınız protein, mineral ve vitamin sağlıklı saçlara sahip olmanızı sağlar. Yedikleriniz ve içtikleriniz bir yere kadar saç sağlığını koruduğu için dışarıdan takviye zorunludur. Saça keratin yaptırmak en iyi seçeneklerden biridir. Yoğun aminoasit bakımı saçların ihtiyacı olan nemi verirken canlılığı da sağlayacaktır.
Keratin ne işe yarar?
- Saç dökülmesini en aza indirir.
- Saçların nem dengesini korur.
- Saçın canlı ve parlak görünmesini sağlar.
- Saçları gürleştirir.
- Saçların daha sağlıklı görünmesine yardımcı olur.
- Saçlardaki kırıkları azaltır.
- Saç kuruluğunu engelleyip matlığı alır.
- Saçlara esneklik kazandırır.
- Saçınızı olduğundan daha iyi gösterir.
- Saç sağlığını korur.
- Saç üretimini destekler.
- İncelen saç tellerini kalınlaştırır.
- Saçın sağlıklı şekilde uzamasını sağlar.
- Saçlardaki elektriklenme ve kabarmayı engeller.
Saçlardaki ve tırnaklardaki keratin miktarı azaldıkça saç dökülmesi, kırıklar, saç kuruluğu görülecektir. Saçınızın canlılığını yitirmesi ve sürekli kırılması gibi olumsuz etkenleri keratin bakımı ile düzeltebilirsiniz. Saçlarınızdaki keratin azaldıkça keratinli şampuan kullanarak daha canlı kalmasını sağlayabilirsiniz. Saça keratin yaptırmak için uzman merkezlerden destek alabilirsiniz. Saç yapısı, sağlığı hakkında daha çok bilgi sahibi olan bu merkezler evde keratin yüklemesi yapmanızdan daha etkili sonuçlar sunar. Gelişmiş teknikler ve doğal yöntemlerle saç sağlığını korurken yeni saçlarınızın çıkmasına yardımcı olur.
Keratin Ne Zaman Kullanılmalı?
Spor ve antrenman yapan kişiler de vücuttaki keratin miktarını yükseltmek için keratin takviyesi alınabilir. Keratin ne zaman kullanılmalıdır diye merak ediyorsanız en iyi zamanlar egzersiz öncesi ve sonrasıdır. Keratin kullandıktan sonra etkisi en az 1 hafta kadar daha devam eder. Etkileri saç ve tırnak sağlığına da olumlu yansıyan keratin günün her saatinde kullanılabilir. Bu konuda kısıtlama bulunmamaktadır. Karbonhidratın fazlaca tüketildiği öğünde veya antrenman öncesinde alınması etkisini daha iyi hissetmenize yardımcı olur.
Keratin Çeşitleri Nelerdir?
Keratin 18 aminoasitten oluşup vücutta farklı şekillerde bulunabilir. 54 farklı türü olan keratin saç, tırnak, kıl gibi vücudu dış etkenlere karşı koruyan sistemleri ayakta tutar. Keratin iki farklı tip olarak vücutta bulunur. Bunlar;
Tip 1; 54 keratinin 28’i tip 1 keratindir. 11 çeşidi saç keratini olup 17’si de cilt hücresi keratinidir. Asidik ve düşük ağırlıklı protein olarak da bilinir. Hücreleri iç etkenlerden korur. Cilt sağlığı ve saç sağlığını koruyan tip 1 keratin çeşididir.
Tip 2; Kalan 26 çeşit keratin ise tip 2’dir. Tip 2 keratin içinde 6 çeşidi saç keratinleri olup 20’si cilt hücresi keratinleridir. Yüksek ağırlıklı proteinlerden oluşup temel-nötr özelliklidir. Tip 1 keratinleri dengeleyip hücrelerin yönetilmesinde görev alır.
Keratin Hangi Besinlerde Bulunur?
Protein içeren besinlerde keratin de yüksek miktarda bulunur. Bu besinler tüketildiği takdirde saç ve tırnak sağlığı da korunur. Keratin içeren besinler hangileridir?
- Somon
- Yumurta
- Tatlı patates
- Ispanak
- Havuç
- Kabak
- Mango
- Yeşil biber
- Kırmızı et
- Süt ürünleri
Bu besinleri uygun miktarlarda ve düzenli aralıklarla tüketirseniz vücudunuza dışarıdan aldığınız keratin saç sağlığınızı destekler.
Keratinin Saça Faydaları
Yapıldığı andan itibaren faydalarının saymakla bitmeyeceği işlemlerden biri de keratin saç bakımı uygulamasıdır. Saçlarının sağlığına kavuşup daha iyi görünmesini isteyenler bu uygulamaları düzenli yaptırmalıdır. Keratinin saça faydaları göz önüne alınırsa düzenli yaptırmak size zor gelmez. Aksine saçlarınızla ilgili yaşadığınız olumsuzluklar ve problemler yüzünden bir an önce bakım yaptırma ihtiyacı duyarsınız. Keratinin saça faydaları;
- Saçın esnekliğini artırarak dış etkenlere karşı korur. Saçların esnekliğinin artması dayanıklılığının da yükselmesini sağlar. Saçınızı kolay şekillendireceğiniz gibi saç düzleştirme, fön gibi işlemler sonrasında saçlarınızda daha az hasar oluşur.
- Saçı güçlendirerek kırılmaları en aza indirir. İnce telli, kuru, yıpranmış saçlara sahip kişilerde yaygın olan saç kırılmasını azaltır. Güçlü ve dayanıklı saçlar dış ortam, kir, toz ve olumsuz etkenlere karşı kendini korur. Bu da saç kayıplarını engeller.
- Saçın uzamasını destekler. Keratin bakımı saç diplerinden uçlara doğru uygulanır. Böylece saçların her bölgesinin sağlıklı şekilde uzamasına yardımcı olur. Sağlıklı saçlar kısa zamanda uzayıp daha gür görünüme kavuşur.
- Saçı düzleştirip neme doymasını sağlar. Keratin bakımı ile saçlar daha düz görünür. Nemlenen ve protein yönünden zenginleşen saç düzleşir.
- Saçların canlı, parlak ve sağlıklı görünmesine yardımcı olur.
Keratin Bakımı Nedir?
Sağlıksız saçlara sahip kadınlar ve erkekler daha iyi görünmesi için çeşitli uygulamalar yaptırabilir. Saçlardaki keratin oranının yüksek olması ve keratin bakımı ile saçların sağlığına kavuşması bu alanda yapılan uygulamaların sayısını artırır. Keratin bakımı nedir denildiğinde saçı dipten uca doğru besleyerek saça sağlığını kazandıran işlemlerdir. Keratin bakımı profesyonel merkezlerde yapılabileceği gibi keratin kremi, keratinli şampuan ve keratin ampulleri de tercih edilebilir.
Keratin bakımı ile saçlar canlanıp doğal parlaklık kazanır. Sağlıklı görünen saçlar sizi olduğunuzdan daha çekici, alımlı gösterir. Vücut keratini doğal olarak üretse de yetersizliği sonucunda saç dökülmesi ve tırnak sorunları görülür. Bunu engellemek için düzenli keratin bakımı yaptırılmalıdır.
Keratin Bakımı Nasıl Yapılır?
Saç sağlığı için keratin botoksu, keratin yüklemesi gibi farklı uygulamalar yapılır. Bunlar keratin bakımı yapmak isteyenlerin ihtiyaçlarına göre uygulanır. Keratin bakımı nasıl yapılır derseniz farklı şekillerde gerçekleşebilir. Evde, güzellik merkezlerinde ve kuaförde yapılabilir. Evde keratin bakımı ucuz olsa da çoğu zaman faydası profesyonel keratin bakımı ile ölçülemeyecek düzeydedir. Profesyonel keratin bakımında; doğal saç bakımı yöntemleri uygulanarak özel kürler ile saç tellerine keratin yüklenir.
Evde keratin bakımı, kuaförde keratin bakımı yapılırken çoğunlukla şu aşamalar takip edilir.
- Saçlar sülfatsız ve alüminyum içermeyen şampuan ile yıkanır.
- Keratin ampulü, keratin kürü ve keratin kremleri uygulanır.
- Bir süre bu ürünler saçta bekletilir.
- Saç diplerinden ve saçlardan kalıntıları arındırmak için saç durulanır.
- Keratinin saç tellerinde hapsolması için koruyucu tabaka oluşturulur.
Bu aşamalar sağlıklı ve doğal ürünlerle gerçekleştirilebilir.
Keratin Bakımı Saçı Düzleştirir mi?
Keratin bakımı saç tiplerine göre farklı etkilerde bulunabilir. Kıvırcık saçlı kişilerde dalgalardaki kabarmayı azaltıp düz bir görünüme kavuşmasını sağlar. Keratin bakımı ile saçlar düzleşip daha da yumuşak olur. Bu da kolay şekillendirilmesine yardımcı olur.
Keratin bakımı yapılan saç neme doyar. Neme doyan saç ağırlaştığından buklelerin belirginliği azalır. Hafif dalgalı saçlarda düz görünüm yakalanır. Keratin bakımı saçı doğrudan düzleştirmese de uygulama sonrası böyle bir etki olması doğaldır. Profesyonel keratin bakımı ve keratin botoksu ile keratinli şampuan kullanımında saçların düzleşme oranı da değişir. Keratin şampuan kullanımı sonrasında çoğunlukla saçların düzleşmesi mümkün değildir. Burada neme doygunluk sınırlı şekilde yapılır. Şampuan içinde yer alan keratin miktarı tüm saçın neme doymasını sağlayacak kadar değildir.
Keratin Yaptırdıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?
Keratinin etkisini ve kalıcılığını artırmak için birkaç noktayı önemsemek gerekir. Keratin yaptırdıktan sonra nelere dikkat edilmeli bilirseniz yaptırdığınız bakımı uzun süreli kullanabilirsiniz.
- Terlemeden kaçınılması önerilir.
- Uygulama sonrası 48 saate kadar saçlar ıslatılmamalıdır. Eğer saçınız ıslanırsa kurutma makinesi ile kurutun veya yüksek sıcaklık vermeyen düzleştiriciyi nemli bölgeye uygulayın.
- Saç ilk 2 gün ile 3 güne kadar yıkanmamalıdır.
- Saçlarınızı yıkadıktan sonra mutlaka kurutma makinesi ile kurutun. Havlu ile kurutmaktan veya kendi kendine kurumasından kaçının.
- İlk 2 gün saçın düz tutulması çok önemlidir.
- Saçı toplamak veya şekillendirmek için saç bandı veya toka takmayın. Mümkün ise uygulama sonrası ilk 3 gün toka kullanmayıp saçları açık bırakın.
- Saçları kulak arkasına sıkıştırmayın.
- Kullanacağınız şampuanlarda SLS, SLES, ALS ve MLS içerikleri olmamasına önem verin.
Keratin Şampuan Nasıl Kullanılır?
Keratin bakımı uygulamak zor olsa da keratinli şampuan kullanımı oldukça basittir. Diğer şampuanları nasıl kullanıyorsanız keratinli şampuanı da o şekilde uygulayabilirsiniz. Keratinli şampuan kullanım adımları;
- Saçların ıslak olması önemlidir. Kuru saçlara uygulanmamalıdır. Saçlar ilk olarak iyi şekilde ıslatılmalıdır. Islak saça keratin içeriği daha iyi nüfuz eder.
- Saçın uzunluğu ve gürlük derecesine göre elinize bir miktar keratinli şampuan sıkıp dipten uca doğru masaj yaparak uygulayın. Gür saçlarda biraz daha fazla alınması her saç teline keratinin ulaşmasını sağlar. Keratin saç diplerine ulaştıkça etkisi de uzun sürer. Dipten uca doğru her bölgede protein dengesi sağlanır.
- Keratin şampuan saça uygulandıktan sonra en az 3 dakika ile 5 dakika kadar bekletin. Böylece keratin saç tellerine daha iyi ulaştığı için kalıcılığı da artar.
- Şampuanın fazlalığını arındırmak ve saçlardaki kalıntıyı önlemek için saçınızı durulayın.
- Bu işlemi haftada en az 2 kez en fazla 3 kez olacak şekilde yenileyin. Düzenli keratinli şampuan kullanımı saçların kazandığı sağlıklı görünümü kaybetmemenizi sağlar.
Keratin Şampuanın Faydaları Nelerdir?
Saç gün içinde dış etkenlerden çok fazla etkilenir. Bunun sebebi ise sürekli olarak açıkta olması ve toz, kir, rüzgar, ışık, ısı gibi dış etkenlere çok fazla maruz kalmasıdır. Bu nedenlerle saç dipleri dolar, saç telleri zaman içinde kırılır. Keratin şampuan ile gündelik hayatta saçınızın maruz kaldığı etkileri en aza indirebilirsiniz. Saçlarınıza koruma bariyeri oluşturarak dış faktörlerden minimum şekilde etkilenmesini sağlayabilirsiniz. Her gün keratin yüklemesi yapmak mümkün olmadığından bu eksiği keratin şampuanı ile giderebilirsiniz.
- Kimyasal veya ısıl işlemlere maruz kalan saçlarda keratin miktarında azalma görülür. Keratin eksildiğinde ve takviye yapılmadığında saç yıpranır, kırılganlaşır, bariyer aşılır. Keratin şampuanı ile saçlarda dayanıklılık artacağından kırılganlığı azalır.
- Saçın gür görünmesini sağlar.
- Saçların elektriklenmesini engellediği için kabarık görünümü de azaltır.
- Saçları dipten uca doğru güçlendirir ve besler.
- Saçları onarır ve küçük bütçeli, düzenli bakım yapar.
- Saçların yumuşak olmasını sağladığı gibi kolay taranmasına ve şekillendirilmesine yardımcı olur.
- Yıpranan saçları onarır.
- Saçın ihtiyaç duyduğu protein dengesini sağladığından besler.
- Cansız ve mat görünümlü saçların parlak ve canlı görünmesini sağlar.
- Saçlar kuruduktan sonra bile neme doygunlaşır.
Keratin Şampuan Saç Dökülmesini Önler mi?
Kadınlarda ve erkeklerde keratin şampuan kullanımı saç dökülmesini de engeller. Saç dökülmesinin birçok nedeni olsa da bunlardan birkaçını ortadan kaldırmak dökülme oranını, miktarını azaltır. Sağlıksız, kırılgan ve kuru saçların dökülmesi de kolaydır. Keratinli şampuan güçsüz saç tellerinin dayanıklılığını artırdığı gibi koparak dökülmeleri doğrudan engeller. Saç diplerini ve saç köklerini beslediği için de bu bölgeyi güçlendirip dökülme olasılığını azaltır. Saç dökülmesiyle ilgili daha fazla bilgi almak ve doğal çözümleri öğrenmek için 'Saç Dökülmesine Karşı Bitkisel Çözümler ve Doğal Ürünler' adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
Kişinin genetik veya hormon kaynaklı saç dökülme problemi yoksa keratin şampuan doğrudan ve dolaylı olarak saç dökülmesini engeller. Bu sebeplerin varlığında doktor veya alanında uzman kişiden yardım almak en iyisidir.
Saçlarınızın sağlıklı bir şekilde uzayıp sağlıklı bir görünüme kavuşmasını istiyorsanız, Otacı keratin özlü şampuan tercih edebilirsiniz.
Keratin ile Saç Bakımı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Keratin bakımı saçı inceltir mi?
Tercih edilen keratin saç bakımı yüksek ısı ile uygulandığı zaman saçlarda deformasyona yol açabilir. Saça keratin yaptırmak istiyorsanız bu alanda deneyimli kişilerden yardım alınmalıdır. Aksi halde yüksek ısıl işlem saç dökülmesine, saçların incelmesine ve kopmasına yol açabilir.
Keratinin cilde faydaları nelerdir?
Cilde, saçlara ve tırnaklara oldukça faydası olan keratin düzenli olarak yapıldığında cilt bariyerini korur. Keratinin cilde faydaları nelerdir denildiğinde;
- Cilt üzerinde yer alan yaraları iyileştirir.
- Yaralar nedeniyle iz kalmasını engeller.
- Tırnak derisi ve saç derisini korur.
- Ciltte oluşacak hasarları önler.
- Ciltte bariyer oluşturarak korur.
- Cildin nem dengesini sağlar.
- Sağlıklı cilde sahip olunmasını sağlar.
- Cildin canlı, parlak ve taze görünmesini destekler.
Keratin saç döker mi?
Keratinin saçları döktüğüne dair yapılmış herhangi bir çalışma veya kanıtlanmış araştırma yoktur. Protein saça ve vücuda yararlıdır. Dolayısı ile dışarıdan yapılan keratin bakımı saçı dökmez. Keratin bakımı kadın ve erkeklerde aynı etkiyi gösterip saç sağlığını korur. Kuru saçları nemlendirirken dökülmeleri de engelleyip kırılmayı azaltır.
Keratin bakımı ne kadar kalıcı?
Saça ilk uygulandığı andan itibaren saçın uzunluğuna ve diğer etkenlere göre kalıcılığı da değişir. Keratin bakımı yaptırdıktan 3 ay ile 4 ay sonra tekrar yaptırmanız gerekir. Böylece saçlarınız her zaman daha canlı görünür. Kalıcılık kişinin saç sağlığı, özellikleri ve nemi tutma dengesine göre de farklılık gösterecektir.
Keratin saçı yıpratır mı?
Saça keratin yaptırmak daha sağlıklı görünmesini sağlar. Ancak çok fazla ısıl işlemle yapılan keratin saç bakımı yıpranmaya neden olabilir. O nedenle keratin yüklemesi yaparken mümkün olduğunca yüksek ısı ile uygulanmasından kaçınılmalıdır. Buna dikkat edildiği sürece saçlardaki kırıkları önleyeceği gibi yıpranmayı da azaltır.
Keratin bakımı saçı düz yapar mı?
Saçlara protein yüklemesi yapmak olarak da bilinen keratin bakımı saçı kalıcı olarak düz yapmaz. Saçlardaki düğümler çözüleceği gibi keratin sayesinde neme doyan saçlar düz görünecektir. Kıvırcık saçlı kişiler keratin bakımı yaptırdıktan sonra daha sağlıklı ve canlı buklelere sahip olur. Bakım sonrası saçlar kolay şekil alacağı gibi daha canlı ve parlak görünüm kazanır.