fbpx
300 TL ve Üzeri Alışverişlerinize KARGO BEDAVA! + Yeni Üyelere %10 İndirim Hediye!

Sağlıklı Yaşamın Doğal Güzelliği

Sarımsağın Saça Faydaları ve Saç’a Etkileri Nelerdir?



Sarımsak, zengin aromatik yapısı ve lezzetiyle mutfakların vazgeçilmez bitkilerinden birisi olarak bilinir. Lezzeti ve tüm zengin aromatik yapısı bir yana, içerisinde barındırdığı etken maddeler, sarımsağı sağlık açısından da vazgeçilmez besinlerden biri haline getiriyor. Metabolizma açısından faydaları bir tarafa, bu mucizevi bitkinin özellikle saç sağlığı üzerinde de olumlu etkileri olduğu biliniyor. Peki, sarımsağın saça faydaları neler?  

Sarımsak hangi özellikleriyle, saç üzerinde nasıl bir etki bırakıyor? Gelin bu mucizevi bitkinin saç sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine bakalım.  

 

Sarımsak Nasıl Bir Besin? Sahip Olduğu Etken Maddeler Neler?

Saç üzerinde oluşturduğu olumlu etkilerden söz etmeden önce, sarımsağı daha detaylı olarak tanıyalım.  

Liliaceae (Zambakgiller) familyasından ve botanik adı Allium sativum L. olan sarımsak, tek yıllık otsu bir bitkidir.

Soğanlı yapısıyla dikkat çeken sarımsak, kökeni en eski kültür bitkilerinden de biri olarak değerlendirilmektedir. Ana kökeni Orta Asya olarak gösterilse de tabii ki şu an tüm dünya genelinde bilinen ve kullanılan bir besin olarak öne çıkar.

Tarihine bakıldığı zaman, Orta Asya’da kullanıldığı gibi, Roma’da, Babilliler tarafından ve hatta Antik Mısır’da bile yaygın bir şekilde kullanıldığı bilinir. Özellikle Antik Mısırlıların sarımsağı tıbbi amaçlı olarak kullandığı da biliniyor. Antik Mısır’da hastalıkların tedavisinde destek besin olarak kullanıldığı düşünülmekte.  

Tarihi açısından bakacak olursak derin bir kökeni olan sarımsak, etken maddeleri açısından değerlendirildiği zaman da çok zengin bir bitki diyebiliriz.  İçeriğinde karbonhidratlar (sakkaroz, glikoz), vitaminler (A,B ve C) ve kükürtlü bir uçucu yağ (%0,1-0,2) taşımaktadır. Uçucu yağda bilhassa allil disülfür bulunmaktadır.

Burada özellikle kükürt bileşiği Alliin etken maddesinin öne çıktığını da söylemek lazım. Baskın madde olan Alliin, sarımsağın dokusunun bozulması sonrasında allisin etken maddesine dönüşmektedir. Dokunun bozulmasından kastımız ise sarımsağın doğranması ya da rende yapılması gibi düşünülebilir. İşte dokunun bozulmasıyla oluşan Allisin, sarımsağın o rahatsız edici kokusunun da ana nedeni olarak gösterilebilir.

Sarımsağın yapısını az çok kavradığımıza göre artık sarımsağın saça faydaları neler sorumuza geçebiliriz.  


Sarımsağın Saça Faydaları ve Saç Üzerindeki Etkileri

Sarımsağın saç üzerindeki etkilerini ele alırken, madde madde değerlendirme yapmak en doğrusu olacaktır. Çünkü farklı etken maddelerin saç üzerinde farklı etkileri olduğunu görüyoruz. Daha iyi anlamak açısından bunları ayrı ayrı değerlendirmek lazım.  

İçerisindeki Sülfür Bileşikleri Saçları Besler

Saç yapısında yer alan keratin, kükürt açısından oldukça zengindir. Sarımsağın içerisinde yer alan sülfür bileşikleri de bu yönden saçınızı besler. Böylece saçlarınız ihtiyacı olan besini almış ve güçlenmiş olur. Bunu bir zincir gibi de değerlendirebiliriz. Saçlar beslendiği için güçlenir. Güçlendiği için de zaman içerisinde dolgunlaşmaya başlar. Sarımsak saç dökülmesine iyi gelir mi sorusunu soranlar için; dolgunlaşan ve güçlenen saçlarda dökülme etkisi de azalmış oluyor. Unutmadan sarımsak içerisinde yer alan sülfür bileşiklerinin antioksidan yönünün zengin olduğunu da ekleyelim.  

Vitaminler ve Zengin Mineraller Saçların Güçlenmesini Sağlar

Sarımsak içerisinde hem birçok vitamin hem de zengin mineraller bulunuyor. Özellikle Selenyum ve C vitaminlerinin burada saça oldukça önemli etkisi olduğunu söyleyebiliriz. B-1, B6, C ile E vitamini ve Selenyum gibi mineraller, bir yandan saçı beslerken bir yandan da saçların nem dengesinin de korunmasını sağlar. Saç dökülmesine karşı sarımsak kullanımı ne kadar önemli? Zengin mineraller ve vitaminler sayesinde saçlarınız daha iyi beslendiği gibi, güçlenir ve saç tellerinde kırılma, kopma sorunları engellenmiş olur. Doğal yoldan daha sağlıklı ve daha kalın saç telleri elde edilmesi adına önemli bir yardımcıdır.  

Saç Derisinde Oluşan Bakteri ve Mikrobik Enfeksiyonları Engeller

Antimikrobiyel etkisi sayesinde, saç derisinde bakteri ve mikrobik kaynaklı oluşabilecek olumsuzlukları engellemede yardımcı olur. Saç derisinin temizlenmesinde etkilidir ve saç derisindeki gözeneklerin açılmasını sağlar. Ayrıca anti inflamatuar özellikleri sayesinde de saç derisinin sağlığını korumada yardımcı olmakta.  

Kepek Oluşumunun Engellenmesinde Yardımcıdır

Sarımsağın saça faydaları içerisinde belki de en çok bilinenlerin başında, kepeğe karşı etki geliyor. İçerisinde yer alan allisin bileşenleriyle beraber sarımsak, saç derisinde oluşan kepeğin önüne geçmede yardımcı olur.  

Sarımsağın Saç Çıkarıcı Etkisi Var mı?

Sarımsağın saça faydaları kısmında en çok merak edilen soru da bu. Sarımsak saç çıkarmada etkili mi? Kel bölgeye sürülürse saç çıkarır mı? Bu soruların kanıtlanmış bir cevabı ne yazık ki yok. Bilimsel olarak kanıtlanmış kesin bir bilgi olmasa da sarımsağın, saç derisindeki gözenekleri açtığı ve saç derisini beslediği düşünülüyor. Yukarıda da saydığımız etken maddelerin saçı beslemede ne kadar etkili olduğunu düşünecek olursak, henüz ölmemiş olan kökler için saç çıkmasına yardımcı bir etki gösterebilir. Halk arasında geleneksel kullanımda saçkıran sorunlarında sarımsağın kullanıldığı da bilinmektedir.  

Saçların Parlak Bir Görüntü Kazanmasını Sağlar

Sarımsak, içerisinde yer alan E ve C vitamini sayesinde, saça ihtiyacı olan parlaklığı sağlar.

Sarımsağın saça faydaları bu şekilde sıralanabilir. Faydaları saymakla bitmez ama sarımsağın ya da sarımsak özlü şampuanların saça uygulanması noktasında kafa karıştıran bir nokta var. O da koku kısmı. Sarımsak ağır bir kokuya sahip besinlerden. Haliyle saça uygulanırken de bir şüphe oluşmuyor değil. Peki sarımsak neden rahatsız edici bir kokuya sahip?  

Sarımsağın Karakteristik Kokusunun Nedeni Ne?

Sarımsağın yapısında yer alan amino asit türevi alliin maddesi, sarımsağın dişlerindeki dokunun zedelenmesiyle beraber (doğranması / ezilmesi gibi) alliinaz enzimiyle parçalanarak Allisin’e dönüşür.

İşte sülfür temelli bileşen de sarımsağın o bildiğimiz kokusunun ortaya çıkmasına neden olur.  Ülkemizde yer alan sarımsaklarda yapılan araştırmalara göre sarımsaklar %0.4 oranında; allisin, alliin ve uçuğu yağlar taşımaktadır. Taze sarımsak değerlendirildiği zaman, her bir dişte ortalama 4-5 mg kadar allisin miktarına denk gelmektedir.  

 

En İyi Sarımsak Özlü Şampuanlar

 

Naturway Klinik Kepek ve Dökülme Karşıtı Sarımsaklı Şampuan

İçeriği: Aloe Vera, Sarımsak, At Kestanesi, Biotin, Çinko, Kafein, Provitamin B5
Etkisi: Saç dökülmesine ve kepeğe karşı
Satış Noktaları: Otaci.com, Kişisel Bakım Mağazaları

Naturway Klinik Extra Yoğun Kepek ve Dökülmeye Karşı Sarımsaklı Şampuan

Naturway Klinik Extra Yoğun Kepek ve Dökülmeye Karşı Sarımsaklı Şampuan

İçeriği: Aloe Vera, Sarımsak, At Kestanesi, Yer Paskalyası, Biotin, Çinko, Kafein, Provitamin B5
Etkisi: Yoğun kepek ve dökülmeye karşı
Satış Noktaları: Otaci.com, Tüm Eczaneler

Naturway Sağlıklı Uzama Sarımsaklı Şampuan

Naturway Sağlıklı Uzama Sarımsaklı Şampuan

İçeriği: Sarımsak
Etkisi: Saç derisini temizler, sağlıklı uzama sağlar
Satış Noktaları: Otaci.com, Kişisel Bakım Mağazaları

Naturway Sarımsaklı Bitki Özlü Saç Kremi

Naturway Sarımsaklı Bitki Özlü Saç Kremi

İçeriği: Sarımsak, Kırmızı Pancar
Etkisi: Kolay taranan, yumuşak saçlar
Satış Noktaları: Otaci.com, Kişisel Bakım Mağazaları

Naturway Sarımsaklı Bitki Özlü Şampuanın Kokusu

Sarımsağın saça faydalarını tek tek yukarıda ele aldık. Akıllarda soru işareti oluşturan koku durumundan da söz ettik. Sarımsağın karakteristik kokusu birçok kişiyi rahatsız edebilir, bu inkâr edilemez. Haliyle Naturway Sarımsaklı Bitki Özlü Şampuan kokusu nasıl diye de düşünülebilir.

Naturway Sarımsaklı Bitki Özlü Şampuan, özel formülasyon yapısı ile beraber sarımsağın bilindik ve rahatsız edici kabul edilen, karakteristik kokusundan arındırılmıştır ve kokusuzdur. Sarımsağın kokusundan arındırılmış, faydalı olan özü kullanılarak geliştirilmiştir.


Kaynakça:

Yorum Yazın

world
axess
maximum
bonus
advantege
paraf
visa
mastercard

© 1955-2024 Otacı. Tüm hakları saklıdır.

X