fbpx
300 TL ve Üzeri Alışverişlerinize KARGO BEDAVA! + Yeni Üyelere %10 İndirim Hediye!

Sağlıklı Yaşamın Doğal Güzelliği

Akne Nedir? Akne Çeşitleri ve Akne İçin Doğal Çözümler

Akne, genellikle ergenlik yıllarında ortaya çıkmasına rağmen her yaşta görülebilen ve tedavi edilmediği takdirde bu sorunu yaşayan bireyleri oldukça rahatsız eden bir problemdir. Sizler cildiniz daha sağlıklı olsun diye uğraşırken birdenbire ortaya çıkan akneler çoğu zaman hayat kalitenizi düşürebiliyor.

Peki cilt yüzeyinde kalıcı izler bırakan akne nedir? Tam olarak biliyor muyuz? Zaman kaybetmeden inceleyelim.

Akne Nedir ve Neden Oluşur?

Latince adıyla Acne Vulgaris, bizim bildiğimiz adıyla “sivilce”  deri altındaki yağ bezlerinin tıkanması sonucu, genellikle yüz, boyun ve omuz bölgelerinde içi iltihapla dolu olan beyaz uçlu kızarık şişlikler olarak karşımıza çıkarlar. Akne nedenleri günümüzde tam olarak bilinmese de yapılan çalışmalar sonucunda beslenme ile ilişkili olduğu da görülmüştür. Beslenme derideki sebum miktarını arttırabilir. (10)

Sebum nedir diye soracak olursanız, yağ bezlerinin oluşturduğu salgıdır. Oluşan bu salgı çoğunlukla ciltteki parlak ve yağlı görüntünün sebebidir. Bu salgı normal düzeyde olduğu takdirde sağlıklıdır. Fakat dediğimiz gibi anormal miktarda sebum, akne oluşumuna yol açabilir.

Genellikle beslenme düzensizliği, güneş ışığı ve cildin yeteri kadar temiz tutulmamasının akne oluşumuna sebep olduğu söylenmektedir. Yapılan bir inceleme özellikle süt ve süt ürünlerinin akne oluşturduğu yönündedir. Aynı zamanda bazı diyetlerde sıklıkla tüketilen, özellikle karbonhidrat oranı fazla olan besinlerin de akne artışına sebep olduğu gözlenmiştir. (1)

 

Akne Çeşitleri Nelerdir?

Birden fazla akne çeşidi bulunmasıyla birlikte maalesef hepsinin tedavisi aynı değildir. Akne oluşumunun altında yatan sebep tedavi süreci açısından oldukça önemlidir. Buna rağmen en yaygın bilinen türleri ise Fungal Akne ve Akne Fulminans’dır. Günlük yaşamda sıklıkla akne problemi yaşamamıza rağmen bu çeşitler hakkında yeterli bilgiye sahip değiliz.

Ayrı ayrı başlıklara bölerek çeşitlerin detaylarından bahsedelim.

 

Fungal Akne Nedir?

Fungal akne, Latince adıyla Malassezia folliculitis dermatolojik rahatsızlıklar ve bozukluklarla ilgili bir hastalıktır. Türkçe’deki karşılığı mantar aknelerdir. Oluşumunu doğrudan etkileyen bazı faktörler olduğu söylenmektedir fakat buna kanıt olabilecek bir araştırma henüz yapılmamıştır. (2)

Dışarıdan bakıldığında birbirlerinden çok farklı görünmedikleri için eğer fungal akneye sahipseniz uyguladığınız sivilce tedavisi ve tükettiğiniz besinler cildinizi daha kötü bir hale getirebilir. Bu sebeple önce yaşadığınız problem hakkında detaylı bilgi edinmelisiniz.

 

Akne Fulminans Nedir?

Akne fulminans, çoğunlukla ergenlik dönemindeki erkeklerde görülen aknenin şiddetli bir türüdür. Belirtileri ani, hızlı ağrı ile birlikte ateş ve sonrasında ciltte oluşan engebeli bir görüntüyle başlar. Nedeni tam olarak bilinmemekle beraber kalıtsal faktörlerin oluşumunda etkili olduğu görülmüştür. (8, 9)

Akneyle en çok karıştırılan hastalık ise Akne Rozasea yani “Gül Hastalığı” dır. Hastalığın sebep olduğu görüntü bu sorunu yaşayan kişiler için kafa karıştırıcı olabilmektedir. Bu yüzden Akne Rozasea’nın da ne olduğuna değinmek istedik.

 

Akne Rozasea Nedir?

Acne Rosacea, dermatolojide en çok bilinen kronik cilt hastalıklarındandır. Bizim aşina olduğumuz adıyla Gül Hastalığı, ciltte ortaya çıkardığı kaşıntı ve kızarıklık sebebiyle akne benzeri bir görüntü oluşturur. (3)

Bu sebeple sivilce ile karıştırılmaktadır. Her ne kadar akne ile karıştırılsa da altında yatan sebepler farklı olacaktır. Dolayısıyla her şeyden önce bir doktora danışıp doğru teşhis konulması oldukça önemlidir.

 

Akne İçin Doğal Çözümler Nelerdir?

Akne tedavisinde özellikle doğal çözümlerin oldukça etkili olduğu söylenmekte. Dolayısıyla kullanılan bitkisel yöntemler gün geçtikçe popülarite kazanmaktadır. Hem sahip olduğu yan etkilerin azlığı hem de kullanım ve erişim kolaylığı açısından günümüzde sıklıkla tercih edilen doğal çözümler, hastaların şikayetlerinin azalmasına yardımcı olmuştur. (5)

Akne tedavisi için kullanılan bitkisel yöntemler şunlardır:

 

Aloe Vera

Ülkemizde ve dünyada oldukça yaygın kullanımı olan Aloe Vera’nın akne tedavisinde de kullanımı mevcuttur. Ciltteki yağlanmayı azalttığı bilinen ve bileşenler açısından oldukça zengin olan Aloe Vera, cildi temizleme özelliği sayesinde akne oluşumunu hafifletir ve akne tedavisine yardımcı olur.

 

Otal Parlama Kontrolü Yüz Toniği

Gözeneklerin sıkılaşmasını sağlarken cildi fazla sebumdan arındırır. İçerisinde bulunan Defne yaprağı ve kekik sayesinde cildi tazeler ve yağlanmayı azaltır. Cadıfındığı sayesinde ciltteki kızarıklığın azalmasını sağlar ve sivilce tedavisine yardımcı olur.

Nasıl Kullanılmalı?

  • Pamuğa aldığınız ürünü göz çevrenizin dışına uygulayınız
  • Durulamadan kullanınız

Otal Yağsız Matlaştıran Jel Nemlendirici

Cildinizi yağlandırmadan ve gözeneklerinizi tıkamadan nemlendirmeye yardımcı olur. Cildi matlaştırır. İçerisindeki Aloe Vera sayesinde cildi yatıştırır. Kaşıntı ve iltihaplanmayı azaltır. Cilde yumuşaklık kazandırır.

Nasıl Kullanılmalı?

  • Temiz cilde sabah ve akşam uygulayınız
  • Nemlendirmeye yetecek miktarda kullanınız

 

Çay Ağacı Yağı

Melaleuca olarak bilinen çay ağacı yağının içinde bulundurduğu bileşenler sayesinde akne oluşumununu azaltmaya yardımcı olduğu görülmüştür. Bazı araştırmalar çay ağacı yağının ciltte oluşan kabarıklıkları azalttığını göstermiştir. Akne tedavisindeki etkisine antibakteriyel özelliğinin yardımcı olduğunu söyleyebiliriz. (5)

 

Isırgan Otu

Latince adıyla Urtica Dioica çok yıllık çiçeksi bir bitkidir. Şifalı bir bitki olarak bilinen ısırgan otu içerisinde bulundurduğu yüksek vitaminler ve mineraller sayesinde (demir, A ve C vitaminleri) uzun yıllardır çeşitli hastalıkları hafifletmek amacıyla kullanılmıştır. (6)

 

Günümüzde ısırgan otu içeren ürünler de oldukça yaygın kullanıma sahiptir. Düzenli kullanıldığında ortaya çıkardığı sebum dengesi sayesinde ciltteki yağlı görüntüyü azaltır ve dolayısıyla akne oluşumunu da hafifletir.

 

Doğal Isırgan Sabun

Faydaları yıllardır bilinen ısırgan,sebum miktarını dengeleyerek ciltteki yağlanmayı azaltır ve akne oluşumunu hafifletir. Destek vitamin olarak bulundurduğu Çörekotu Yağı ile cildi besler, nemlendirir ve canlandırır. Otsu kokusuyla sizi doğada hissettirir.

Nasıl Kullanılmalı?

  • Ellerinizi yıkadıktan sonra avucunuzda köpürtüp cildinize uygulayın

 

Tüm bu anlattıklarımızın dışında antibakteriyel özelliğe sahip limon, portakal, balkabağı, lavanta gibi bitkisel tedaviler de akne tedavisinde kullanılmaktadır.

 

Akne Tedavisinde Tavsiye Edilmeyen Yöntemler

Bu yazımızda günümüzde sıklıkla duyduğumuz cümleler arasında yer alan “Karbonat akneye sürülür mü?”, “Diş macunu sürmek sivilceyi kurutur mu?” gibi sorulara da cevap verelim. Diş macunu, karbonat, yoğurt, kahve telvesi gibi herhangi bir araştırmaya ve kaynağa dayanmayan, akneye iyi geldiği iddia edilen bu maddeleri cildinize uyguladığınız takdirde olumsuz sonuçlar doğurabileceğini ve bu konuda doktorunuza danışmanız gerektiğini söylemiş olalım.

Zaman zaman yaşadığımız cilt problemleri bireyler için oldukça can sıkıcı olmaktadır.  Aynı zamanda akne sebebiyle oluşan yara izleri, bu sorunu yaşayan gençlerin yaklaşık %20’sini etkiler. Ciltte kalıcı izler bıraktığı için kişide özgüven kaybına yol açan, günlük yaşamda psikolojik etkiler yaratan akne, tedavi edildiği takdirde hayat kalitesini artırdığı gözlenmiştir.(4)

Aknenin ne olduğunu, çeşitlerini ve sivilce için doğal çözüm yöntemlerini ele aldık. Burada önemli olan akneyi hangi faktörün tetiklediğidir. Bazı durumlarda sadece bitkisel tedavilerle sonuç alınamayacağını belirtelim. Tedaviyi hafifletmesi için herhangi bir ürün kullanmadan önce doktorunuza danışınız.

Kaynakça:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21880356/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26710919/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31294907/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32358215/
  5. https://jag.journalagent.com/turkderm/pdfs/TURKDERM_54_SUP_1_62_66.pdf
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31163183/
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32266790/
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28619551/
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9585893/
  10. https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/464371

 

Yorum Yazın

world
axess
maximum
bonus
advantege
paraf
visa
mastercard

© 1955-2024 Otacı. Tüm hakları saklıdır.

X